Skolrestauranger

romanesko

Vi brinner för den lilla matgästen och ser som en livsuppgift att presentera riktig hemlagad mat som kontrast till dagens fast food trend. Vår strävan är att främja för mångfalden på tallriken. Att gästen ska få möta så många råvaror och smaker som möjligt under sin tid hos oss i skolrestaurangen. Vår vision är att när den lilla gästen blivit stor ska han eller hon vara en medveten matkonsument. Kunna välja i butiken och på restaurangen utifrån sin egen erfarenhet från skolmåltiden. I vårt kök använder vi oss av närodlat och ekologiskt så långt det bara går och allt tas till vara på. Fisk- och kycklingskrov blir härligt doftande buljonger som vi använder i matlagningen. Överbliven gröt och grönsaksröror använder vi för att baka saftigt bröd och annan överbliven mat används till goda grytor och soppor.

DET HANDLAR OM RESPEKT
I skolrestaurangerna vet till och med de yngsta gästerna skillnaden på sej och lax, halvfabricerade fiskpinnar är bannlysta. Vi köper bara in ekologiskt svenskt och konventionellt svenskt kött, till och med kryddorna och olivoljan är ekologiska. Vi väljer bort mat som innehåller glutamat, azofärgämnen, sötningsmedel och andra kroppsfrämmande ämnen. Inga råvaror återfinns på listor över utrotningshotade arter och vi försöker alltid att välja tillbehör som främjar mångfald i naturen. Gästerna i skolrestaurangerna får alltid välja på två rätter där en av dem är vegetarisk. Allas våra matval påverkar miljö och människor i hela världen så det är viktigt att vara matklok. Det handlar om respekt både för naturens gåvor och för dem som äter maten. Det ska kännas schysst hela vägen, från tillverkning till servering.

MENYPLANERING
Tanken med vår mat är enkel. Vi planerar och lagar den från rena, färska  ekologiska råvaror inga onödiga tillsatser. Vi samarbetar med gårdar som liksom vi brinner för ren obesprutad mat. Råvarorna väljer vi efter säsong för att klara prisbilden och menyerna planeras bara en vecka i förväg, för att kunna ta hänsyn  till väder, vind och tillgång.Den korta planeringstiden gör också att våra gäster kan vara med och påverka. Det handlar om respekt både för naturens gåvor och för dig som äter maten. Varje dag serveras nybakat långtidsjäst surdegsbröd på ekologiskt spannmål. Ett färgstarkt salladsbord fullt av nyttigheter, flera sorters knäckebröd. Ekologisk mjölk samt stilla och kolsyrat vatten från kranen.