HUR DET BÖRJADE
Hur och vad som serverades i skolmåltiden var startskottet. Mötet med gästerna, den massproducerade transporterade skollunchen och besluten bakom den. Pulvermos, färdiga färsrätter och pulversåser, anonymt industriprocessat och massor av tillsatser.
Kampen för att rädda den lilla matgästen från syntetiska kroppsfrämmande ämnen tog fart. Än idag vet vi inte vad som händer med våra kära barns kroppar när de äter färdigmat. Den sammantagna dos av tillsatser kan vissa dagar bli stor. Man debatterar idag om cocktaileffekten vid blandning av många E-nummer. Verksamheten bygger på min och mina medarbetares vilja, engagemang, kreativitet och kunskap. Vi kan inte tänka oss något härligare än att få arbeta med och tillaga bra råvaror, lära oss om deras ursprung och hur vi hanterar dem bäst.
För oss är det lika viktigt att sätta fokus på Moder Jords hälsa som vår egen. Verksamhet drivs av en kärlek till varsamt producerade råvaror och till arbetet med att presentera dem för andra. Genom vårt arbete vill vi göra sambandet tydligt mellan vår miljö och vad vi äter.
Carola Magnusson
Grundare och VD
Litteraturtips!
56 ENKLA EKORECEPT
Det här är ingen vanlig kokbok utan en samlingsvolym över Carola Magnussons bästa och mest älskade recept. Boken innehåller 56 goda, nyttiga och vackra recept för alla tillfällen. Självklara ingredienser i hennes mat och bak är ekologiska råvaror, närproducerat och smak. Det är enkelheten som styr vad som ligger på tallriken när det ropas att maten är klar. Det ska vara lätt och roligt att laga nyttig och bra mat både till vardag och fest säger Carola Magnusson.
Carola Magnusson har tidigare skrivit böckerna, Manna-en medveten kokbok, som belönades med Måltidsakademiens pris i Grythyttan, Carolas Ekokök, Carolas Ekosöta. Hon driver i dag restaurang på Etnografiska museet i Stockholm, Stora Skuggans Wärdshus och har även ett företag som levererar äkta och nylagad mat till många av Stockholms skolor. Hon är också känd TV-kock men mest av allt älskar hon att laga mat och att dela med sig av sina bästa ekorecept.
ISBN 978-91-87007-16-3
EKOSÖTA
För alla som vill njuta av sött men samtidigt göra gott för omvärlden, presenterar vi Carolas ekosöta.
Tv-kocken Carola Magnusson fortsätter sin mission, och den här gången i form av en läcker dessertbok. Självklara ingredienser i alla Carolas recept är ekologiska råvaror, samt en rejäl dos kärlek till både maten och naturen. Dinkelbullar med choklad och apelsin, äpplekompott, sommarmaränger och kokostorn omöjligt att motstå.
Carolas ekosöta är en smak- och bildsensation sida upp och sida ner. Recepten samspelar med Gunnar Bergkrantz vackra bilder och Karin Hubers lekfulla formgivning.
Varför inte avsluta en middag i trädgården med en ekologisk jordgubbscarpaccio som smakar både sommar och barndom?
Det förändrar kanske inte världen, men det är ett steg i rätt riktning. Ett ganska gott steg dessutom!
ISBN 978-91-977901-4-7
EKOKÖKET
Tv-kocken Carola Magnusson fortsätter sin mission, och den här gången i form av en läcker, mycket enkel kokbok. Självklara ingredienser i alla Carolas recept är ekologiska råvaror, samt en rejäl dos kärlek till både maten och naturen. Alla ingredienser är enkla att hitta i butiken. Boken visar i fallande ordning vad som är minst belastning på miljön, när man väljer sitt kött i butiken. Alltså startar boken med recept på vilt och avslutas med fågel. Vartannat recept är vegetariskt för att naturligt gynna alla underbara grönsaker, baljväxter och rotfrukter.
ISBN 978-91-976680-5-7
MANNA
Manna är en annorlunda bok om mat. Den innehåller över 80 läckra och personliga recept komponerade av Carola Magnusson. Den innehåller också tankar om maten vi äter och ny kunskap om hur våra matval påverkar livsvillkoren för människor, fiskar, pollinatörer, plankton och många andra stora och små varelser i när och fjärran.
Manna vann första pris av Måltidsakademien i kategorin Livsstilslitteratur 2005.
ISBN 91-975718-0-6
Böckerna hittar du på restaurang Matmekka och Folkan samt hos Langenskiölds förlag.
DET KLIMATSMARTA KÖKET
Ladda ner Klimatkokboken DET SMARTA KÖKET
Hur kan jag äta mer klimatsmart mat och samtidigt gott? Hur kan maten som glömts bort i skafferiet räddas innan den blir för dålig?
Varje dag fattar du en mängd beslut som påverkar klimatet. Visste du att en tredjedel av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser kommer från maten? Med enkla och medvetna val är det möjligt för dig att äta mer klimatsmart och halvera utsläppen från din mat.
I vår nya klimatkokbok Det smarta köket – klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar får du information, tips och recept för att bli mer klimatsmart i köket. De smarriga recepten har tagits fram av Carola Magnusson.
Mer klimatsmart på Facebook!
På Facebook-sidan Klimatsmarta stockholmare hittar du aktuella tips om hur du kan leva mer klimatsmart i vardagen och du kan också dela med dig av dina tips och vad du tycker och få information om Stockholms stads klimatarbete.
Klimatsmarta stockholmare på Facebook (Länk till annan webbplats), http://www.facebook.com/klimatsmartastockholmare)
Läs och bläddra direkt i Det smarta köket (e-bok) (Länk till annan webbplats, http://www.e-magin.se/paper/xc371mxk/paper/1)
Ladda ner Klimatkokboken Det smarta köket (pdf)
Har du någon fråga kring klimatkokboken? Längst ner på sidan hittar du de vanligaste frågorna och svaren.
Klimatsmarta tips från klimatkokboken
1. Ät varannan vegetariskt. Minska mängden kött och ät mer vegetariskt. För att halvera utsläppen av växthusgaser från maten du äter – låt varannan av dagens stora måltider, antingen lunch eller middag, vara vegetarisk.
2. Välj kött med omsorg. Köttets klimatpåverkan varierar kraftigt beroende på vilket djurslag köttet kommer från. Om du vill minska klimatpåverkan från din köttkonsumtion, välj kött som ger låga utsläpp av växthhusgaser.
3. Välj hållbart fångad fisk. Till exempel fisk och skaldjur miljömärkt med MSC – certifierat hållbart fiske.
4. Ät frukt och grönt – gärna i säsong. Ät gärna mycket grova och lagringståliga grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan året om i Norden. De påverkar klimatet minimalt. Välj ömtåliga frukter, bär och grönsaker när de är i säsong. Undvik frukt och grönt som transporterats med flyg.
5. Släng mindre mat. Minska ditt onödiga matavfall, matsvinnet. Förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om dina rester. Sortera ut matavfallet om du har möjlighet, det blir biogas.
Här finns mer information om olika livsmedels klimatpåverkan
Livsmedelsverkets Mat-Klimat-lista 2014 (pdf)
Rapport om livsmedelskonsumtion 2050 (pdf)
7 smarta tips mot matsvinn
Det är en vinst både för miljön och plånboken att minska det onödiga matavfallet. Ett hushåll beräknas kunna spara mellan 3000 och 6000 kr per på att minska sitt svinn.
Här får du några tips som kan vägleda dig om du vill minska matsvinnet genom att förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om dina rester.
- Känns morötterna lite väl mjuka och sladdriga? Lägg de i kallt vatten över natten och vips så blir de aptitliga igen! Funkar på alla rotfrukter.
- Bruna och mjuka bananer är inte det mysigaste att ha i fruktskålen – men de behöver inte kastas för det! Skala och frys så kan du mixa dem till en smarrig bananglass eller i en smoothie.
- Mjukt bröd som blivit torrt gör ingen människa glad. Men efter att du penslat på lite olja och torkat det i ugnen så har du plötsligt goda crostinis eller skorpor. Du kan också mixa dem till ströbröd.
- Trötta grönsaker? Vet du inte vad du ska göra med dem? Lägg in dem i 1-2-3-lag och ett-tu-tre så har du ett gott tillbehör till maten! Recept på 1-2-3-lag: 1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.
- Sänk temperaturen! En ynka grads temperatursänkning förlänger hållbarheten på många livsmedel. Sikta på +5 grader.
- Fredagsmys men glömt att köpa chips? Fritera potatisskal istället. Underskattat och väldigt gott!
- Pasta i stora lass. Gott nykokt. Inte så kul dagen efter. Eller? Ner med pastan i woken eller blanda i en pastasallad så smakar det mumma igen!
Redan med små förändringar kan du göra stor skillnad!
För mer information, kontakta:
Jon Möller Stockholms Stad
Frågor och svar
- Hur använder jag den blädderbara kokboken?
- Varför tar kommunen fram en klimatkokbok?
- Vilka har gjort boken?
- Varför är klimatkokboken digital?
- Kokboken har hängt sig, vad gör jag?
- Går det att få tag i en tryckt version av klimatboken?
- Vad är skillnaden mellan klimatsmart och ekologisk mat?
- Varför är klimatkokboken inte helt vegetarisk?
- Varför har ni inte med några recept med nöt- eller lammkött?
- Varför säger ni att det är bra att äta frukt och grönt ”gärna” i säsong?
- Varför har ni med insekter i några av recepten?